maandag 4 november 2013

Online training

Reinout Wiers werkte aan een online training tegen verslavingsgedrag.

Mensen met een alcoholverslaving hebben baat bij online gedragstraining naast een reguliere gedragstraining. Verslaafden leren met behulp van plaatjes drank te laten staan.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Radboud Universiteit Nijmegen zeggen dat door de online training waarin verslaafden leren drank van zich af te schuiven, de kans kleiner is dat zij terugvallen. De training werkt met name erg goed bij oudere mensen, schrijft de Volkskrant.

Terugval gedaald
De studie, die wordt gepubliceerd in Development Cognitive Neuroscience, bevestigt de resultaten uit onderzoek in 2011. Patiënten zijn hier getraind om liggende afbeeldingen van frisdrank en staande afbeeldingen van alcohol respectievelijk naar zich toe te trekken en van zich af te duwen met een joystick. Onder de deelnemers die deze training hebben gevolgd, is de terugval na een jaar met dertien procent gedaald vergeleken met de standaard therapie.

Oefening
Voor het nieuwe onderzoek hebben Reinout Wiers hoogleraar ontwikkelingspsychopathologie en collegae vijfhonderd patiënten onderzocht waarbij vijftig procent zowel de reguliere als de online therapie hebben gevolgd. In de groep die beide trainingen volgde, verminderde de terugval nu met tien procent.

Hersenen
Wiers zegt in de krant dat door de monotone oefening er geleidelijk iets blijkt te zijn veranderd in de hersenen van aan alcohol verslaafde mensen, maar dat niet vooraf is vast te stellen per individu of deze baat heeft bij de online training.