woensdag 7 november 2012

Nuclues Accumbens en depressie



Wetenschappers vinden biologisch mechanisme achter depressie

Site_depression
Mensen die lijden aan depressie richten zich vaak niet meer actief op hun omgeving maar keren zich van de buitenwereld af. Onderzoekers van de universiteit van Washington hebben bij muizen een neurobiologisch mechanisme gevonden dat die gedragsverandering veroorzaakt.
Een beetje stress kan helpen om op de juiste manier te reageren op een bedreiging: vluchten, vechten of misschien een plan maken voor de lange termijn. Maar traumatische of chronische stress heeft een heel ander effect. Het kan leiden tot langdurige depressie. Patiënten keren zich vaak van hun omgeving af en kunnen zichzelf niet motiveren om iets te ondernemen.

Oplossingsgerichte houding
Een belangrijk hersencentrum dat bepalend is voor de reactie op stress is de nucleus accumbens. Onder lichte stress zorgt het hormoon CRF (corticotropin-releasing factor) daar voor een toename van de neurotransmitter dopamine. Het gevolg is een actieve, oplossingsgerichte houding.
Ook muizen kunnen door stress last krijgen van depressie; net als mensen reageren ze dan minder actief op hun omgeving. De onderzoekers keken of die gedragsverandering samenhangt met de neurotransmitter-huishouding in de nucleus accumbens. Dat bleek inderdaad het geval: bij depressieve muizen zorgde extra CRF niet voor de normale toename van dopamine. Zelfs na 90 dagen was dat regulerende mechanisme nog niet hersteld, wat overeenstemt met het langdurige verloop van een depressie.

Radicaal veranderd
Uit verdere experimenten bleek dat depressie de werking van CRF in de nucleus accumbens radicaal verandert. Waar gezonde muizen graag vertoefden in ruimtes die ze hadden leren associëren met een injectie met CRF, bleven depressieve muizen er juist liever weg. CRF werd dus niet meer als positief ervaren, maar als negatief.
Ook het effect op het gedrag van gezonde en depressieve muizen bleek totaal verschillend. Bij gezonde muizen zorgde CRF ervoor dat ze een nieuw voorwerp actief gingen onderzoeken. Depressieve muizen daarentegen hadden er nauwelijks belangstelling voor, ook niet als hun nucleus accumbens extra CRF kreeg toegediend.
Goed nieuws voor gestresste muizen (en in de toekomst wellicht ook mensen): de wetenschappers vonden ook een middel (genaamd RU486) waarmee CRF in de nucleus accumbens wél blijft functioneren.


Nature